Een sloep vaart bij een eiland

Motorpech boot: wat te doen bij pech op het water

Motorpech met een boot komt altijd ongelegen. De motor valt uit, u ligt stil op het water en hulp lijkt ver weg. Met de juiste stappen blijft u kalm, houdt u de situatie onder controle en voorkomt u grotere problemen. Deze gids helpt u direct verder.

22 mei 2025
5 min leestijd
Home > Motorpech boot: wat te doen bij pech op het water

1. Blijf kalm en zorg voor veiligheid

Zet de motor in neutraal en wacht met opnieuw starten. Blijf kalm. Houd rekening met stroming, obstakels en andere vaartuigen. Veiligheid staat altijd voorop bij motorpech op het water. Denk bijvoorbeeld ook aan het aantrekken van een reddingsvest. Indien mogelijk probeer met de boot aan wal te komen.

2. Anker uitgooien (indien nodig)

Drijft uw boot richting ondiepte, stenen, bruggen of andere schepen? Gooi dan het anker uit en hang de ankerbol op. Zorg dat het anker goed grip heeft, vooral bij wind of stroming. Zo voorkomt u verdere drift bij motorpech met uw boot.

3. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Brandstof – Is de tank leeg of zit er vuil in de dieseltank?

Controleer of er voldoende brandstof in de tank zit en of de brandstofkraan open staat.

 

Met name bij oudere vaartuigen kan er zich vuil en condenswater ophopen in de dieseltank. Bij vele van deze tanks is er geen mogelijkheid de tank schoon te maken vanwege slechte bereikbaarheid en/of het ontbreken van een mangat. Bij het loskomen van het vuil in de tank kunnen de brandstoffilters dichtslaan waardoor de motor afslaat. Wat kun je wel doen?

  • Tap regelmatig de dieseltank af (onderaan de tank).
  • Controleer regelmatig de brandstoffilters.
  • Zorg voor schone brandstoffilters aan boord voor het geval deze vervangen moeten worden.
  • Ga niet het grote water op aangezien door de golfslag de diesel gaat golven in de tank en het vuil loswoelt.
  • Ga je toch het grote water op zorg dan dat de dieseltank volledig vol is zodat er minder beweging zit in de tank.

Controleer de duw – en trekkabels voor de bediening van de brandstofpomp en koppelingskabel

Het komt vaker voor dat de duw- en trekkabels voor de bediening van de brandstofpomp (gas) en de koppelingskabel (schakelen van vóór- naar achteruit) breken. Met name wanneer de koppelingskabel breekt kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Wanneer u achteruit slaat en de kabel breekt dan blijft de motor namelijk in de vooruit staan. Een natuurlijke reactie is dan om nog meer gas achteruit te geven waardoor de boot vol vooruit gaat. Wat kunt u hieraan doen?

  • Controleer regelmatig de bevestigingen van de kabels op de bedieningshandel, op de motor en op brandstofpomp.
  • Controleer of de kabel in een niet te kleine bocht ligt waardoor er meer spanning komt te staan op de kabel en deze uiteindelijk als gevolg van materiaalvermoeiing kan breken.

Accu – zitten de accuklemmen goed vast of is de accu leeg?

Controleer regelmatig de accuspanning met een voltmeter. Zo ziet u op tijd wanneer de accu zwakker wordt.
Zorg dat de accuklemmen schoon en goed vastzitten. Corrosie op de aansluitingen vermindert het contact, waardoor de accu minder goed werkt. Maak de polen schoon en vet ze licht in tegen roestvorming.

Heeft u twee accu’s aan boord (start + service)? Dan kunt u bij een lege startaccu tijdelijk overstappen met startkabels. Zo kunt u in noodgevallen toch starten.

Twijfelt u aan de staat van uw accu? Laat deze dan testen of vervangen door een watersportwinkel of monteur. Een goede voorbereiding voorkomt dat u stil komt te liggen op het water.

Let op: ontploffen van een accu.
Dit komt met name voor bij oudere accu’s waarbij op enig moment één van de cellen defect kan raken. Hierdoor zal de accu niet aan zijn laadstroom komen en zal de lader (of dynamo) gewoon door blijven laden met koken en uiteindelijk ontploffen van de accu tot gevolg.

Steeds meer boten hebben een walstroomaansluiting waardoor de accu’s nagenoeg continu worden geladen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden aangezien er bij kokende accu’s knalgas vrijkomt.

Het advies is dan ook de accu’s (allemaal) om de 4-6 jaar te vervangen. Lithium accu’s gaan langer mee maar hebben hun eigen risico’s. Wanneer deze namelijk ontploffen (thermal runaway) kan de brand niet met conventionele geblust worden.

Propeller/schroef - Zit er iets vast, zoals een touw, waterplanten of vuil?

Controleer de propeller op verstrikt touw, waterplanten of vuil. Verwijder blokkades voorzichtig met een haak of peddel. Ga alleen het water in als het veilig is. Controleer of de propeller vrij draait en niet beschadigd is.

4. Start de motor opnieuw

Heeft u een oorzaak gevonden en mogelijk opgelost? Probeer de motor opnieuw te starten. Laat een oververhitte motor eerst afkoelen. Start voorzichtig en forceer niets. Werkt de motor niet mee, herhaal het proces dan niet eindeloos.

5. Roep hulp in als het niet lukt

Kunt u het probleem niet zelf oplossen? Dan is het belangrijk dat u de juiste hulp inschakelt. Wat u doet, hangt af van de ernst van de situatie. Maak onderscheid tussen een noodsituatie en een situatie waarin u assistentie nodig heeft.

6. Geen bereik? Laat u zien en horen

Heeft u geen bereik en geen marifoon, gebruik dan andere signalen om hulp te vragen. Maak geluid met een luchthoorn of fluitje, weerkaats zonlicht met een spiegel of trek de aandacht met signaalvlaggen, lichtsignalen of een fakkel.

U kunt pech op het water niet altijd voorkomen, maar wel de kans verkleinen en goed voorbereid op pad gaan.

 

1. Check voor uw vertrek:

  • Afsluiters koeling open zetten.
  • Smeerolie peilen.
  • Dieselolie peilen.
  • Accu’s controleren.
  • Route controleren.
  • Check van tevoren de hoogtes van de bruggen in de route.
  • Loop de routes na en controleer op ondieptes.
  • Weerbericht controleren.

2. Neem voldoende brandstof mee

Vul de tank en neem reservebrandstof mee.

3.  Zorg voor een goede uitrusting aan boord

Denk aan: reddingsvesten, navigatiemiddelen, een EHBO-kit en een opgeladen telefoon.

 

Sluit een goede verzekering af

Zorg ervoor dat uw boot goed verzekerd is – niet alleen voor schade die u aan anderen toebrengt, maar ook voor schade aan uw eigen boot.

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

neem contact op