Veelgestelde vragen over onze bootverzekering

Is mijn boot verzekerd in de winterstalling?
Uw boot is ook in de winterstalling verzekerd. Wilt u ervoor zorgen dat uw boot voldoende wordt beschermd tegen bevriezing? Verzekeraars eisen niet dat uw boot door een bedrijf winterklaar gemaakt wordt. Bij schade dient u aan te tonen hoe uw boot winterklaar gemaakt is.
Levert schadevrij varen korting op?
Bij Eerdmans ontvangt u direct 40% no-claim korting.  De ervaring heeft geleerd dat een boot een emotionele waarde heeft en  booteigenaren in het algemeen heel voorzichtig ermee omgaan. Om deze reden krijgt iedereen direct 40% no-claim-korting en wij hanteren geen terugval bij schade.
Kan ik mijn eigen risico verhogen en levert dit korting op?
Met een hoger eigen risico kunt u de premie van uw bootverzekering verlagen. In de offerte worden daarom verschillende eigen risico’s aangegeven.
Wat houdt Pechhulp in bij mijn bootverzekering?
De boothulp is te vergelijken met de pechhulp voor uw auto. Bij uitval van de boot door een gedekte schade wordt bijvoorbeeld het vervoer van uw boot geregeld. Bij uitval van de schipper wordt een vervangende schipper voor u gezocht.
Wat betekent aftrek “nieuw voor oud”?

Aftrek “nieuw voor oud” betekent dat er bijvoorbeeld bij een mastbreuk geen nieuwe mast wordt betaald, maar alleen de waarde van de oude mast . Hiervoor wordt een aftrek berekend volgens de leeftijd en conditie van de mast. Na een auto-ongeluk worden bijvoorbeeld de kosten voor nieuwe banden ook niet uitgekeerd wanneer de banden al enkele jaren oud zijn.

Kan ik mijn boot in Amsterdam verzekeren?
Wij kunnen altijd een aansprakelijkheidsdekking voor boten in Amsterdam aanbieden. Wanneer uw boot in een bewaakte jachthaven in Amsterdam ligt, kan deze ook tegen cascoschades verzekerd worden.
Ik wil graag het vaargebied Europa verzekeren, kan dit?

Ja, wij hebben verschillende vaargebieden die wij in overleg met u kunnen aanbieden.

 • Nederland (Nederland tot 5 zeemijlen uit de kust)
 • Europa (op alle rivieren en binnenwateren, evenals tijdens de vaart op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van de tot Europa behorende landen)
 • Zeevaart (Europa, als hierboven genoemd, inclusief op zee binnen het gebied begrensd door 63°N.B, 25°O.L., 15°W.L.en 45°N.B. (waaronder verstaan de gehele Oostzee, Finse Golf en Botnische Golf) gedurende de periode van 1 april tot 1 november van elk jaar)
 • Zeevaart+ (Europa, als hierboven genoemd, inclusief op zee binnen het gebied begrensd door 63°N.B, 30°O.L., 15°W.L.en 35°N.B. waaronder verstaan de gehele Oostzee, Finse Golf, Botnische Golf en Middellandse Zee) gedurende de periode van 1 april tot 1 november van elk jaar. Dit verzekeringsgebied wordt voor wat betreft de Middellandse Zee begrensd tot een straal van 20 zeemijlen uit de kust van Noord Afrika, met uitzondering van de Straat van Gibraltar.
Ik woon permanent op mijn boot. Kan ik dit ook verzekeren?

Ja, wij hebben mogelijkheden om uw boot met permanente bewoning (woonboot) te verzekeren. Neemt u gewoon contact op met ons kantoor.

Is de boot ook verzekerd wanneer mijn kind van 12 jaar met de boot vaart?

Afhankelijk van het type boot gelden verschillende minimumleeftijden. Heeft u bijvoorbeeld een zeilboot die korter is dan 7 meter, dan mag uw kind van 12 jaar er mee varen en is de boot ook verzekerd.

Minimumleeftijden voor het besturen van een boot:

 • Snelle motorboot: 18 jaar.
 • Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter: 16 jaar.
 • Open motorboot, die niet sneller kan dan 13 km/u en korter is dan 7 meter: 12 jaar.
 • Zeilboot korter dan 7 meter en kleine roeiboten: geen minimumleeftijd.
Aan welke voorwaarden moet de stalling van mijn boot voldoen?

Heeft u een open boot, dan dient uw boot met een goedgekeurde ketting/kabel met goedgekeurd slot beveiligd zijn. Er is dekking langs of op de openbare weg als er sprake is van:

 • een ligplaats direct voor het huis in het water
 • stalling op een afgesloten terrein/ruimte
 • stalling/ligplaats op een afstand van meer dan 15 meter vanaf de openbare weg
 • het achterlaten van de boot/boottrailer voor maximaal 24 uur tijdens een vaartocht
 • het plaatsen/stallen van de boot buiten het water voor maximaal 48 uur als er zicht is op de boot vanuit de woning – een korte stop tijdens het reizen met de boot op een boottrailer
Hoe kan ik schade melden?
Schade kunt u melden door het invullen van het schadeformulier op www.eerdmans.nl. Maar u kunt ook direct bellen met ons kantoor op telefoonnummer 0514- 563655.
Waar vind ik het aanvraagformulier?
Het aanvraagformulier kunt u op onze website direct invullen. https://www.eerdmans.nleerdmans.nl/bootverzekering-afsluiten/ Wanneer u met ons kantoor contact opneemt, mailen of sturen wij u graag een aanvraagformulier toe. Een telefoontje is voldoende.
Voor welk bedrag zijn bergingskosten meeverzekerd?
Kosten voor berging, lichten, opruiming zijn onbegrensd verzekerd.
Is mijn bijboot meeverzekerd?

Afhankelijk van de hoofdboot is uw bijboot t/m € 5.000,- gratis meeverzekerd als deze op de is polis aangetekend.

Wat omvat de casco dekking?
Verzekerd is schade aan of verlies van de boot door elke onzekere gebeurtenis zoals bij verlies, brand, diefstal, grondberoering, zinken, explosie of storm.
Wat hoort bij de inboedel?
Bij de inboedel horen alle die niet onder boot begrepen zaken, die zich aan boord bevinden dan wel tijdelijk zijn opgeslagen aan de wal (bijv. winterberging) en die behoren tot de huisraad van de verzekerde, met uitzondering van horloges, camera’s, kostbaarheden, geld, geldswaardig papier en brillen. Mobiele telefoons zijn alleen verzekerd wanneer deze zich aan boord bevinden.
Wat is een dagwaardeverzekering?
De dagwaarde is de nieuwwaarde onder aftrek van een bedrag vanwege waardevermindering door veroudering of slijtage. Bij een totaalverlies wordt de dagwaarde door een onafhankelijke expert vastgelegd.
Mogen ook andere personen uw boot gebruiken?
Verzekerd zijn de verzekeringnemer, de opvarende(n) en/of degene die met toestemming van verzekeringnemer gebruik maakt van de boot zonder betaling.
Wat betekent eigen gebrek?
Eigen gebrek is een ongunstige eigenschap in of van de verzekerde zaak of enig onderdeel daarvan, die niet hoort voor te komen in zaken van dezelfde soort. Bij EERDMANS jachtverzekeringen is eigen gebrek  meeverzekerd en niet alleen de gevolgschade.
Ben ik verplicht om een bootverzekering af te sluiten?
Een bootverzekering is niet verplicht in Nederland. Wij adviseren u wel een verzekering af te sluiten omdat u bij een aanvaring persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Een kleine boot kan bijvoorbeeld ook in uw AVP meeverzekerd zijn. Voor de zekerheid kunt u met uw AVP verzekeraar bellen.
Is wedstrijdvaren meeverzekerd?

Verenigingswedstrijden zijn in principe meeverzekerd.  Voor wedstrijden op zee geldt op de dag dat de wedstrijd plaatsvindt een verplicht eigen risico van 2% van de dagwaarde van het vaartuig met een minimum van € 250,- en een maximum van € 2.500,- per gebeurtenis. Dit eigen risico is alleen van toepassing op tuigage.

Neemt u deel aan grotere, internationale wedstrijden, verzoeken wij u met ons contact op te nemen.

Waar vind ik uw voorwaarden?

De polisvoorwaarden vindt u op onze website:
Voorwaarden 310.154

Voorwaarden EM 012017

}

Complete dekking

Wij bieden zeer uitgebreide casco-dekking inclusief eigen gebrek.

50 jaar ervaring

Sinds 50 jaar specialist voor boot- en recreatiehuis-verzekeringen.

}

Wij zijn er voor u!

Ons teams staat altijd klaar voor u en uw verzekeringen.

Soorten boten die we verzekeren

Wij verzekeren nagenoeg ieder soort boot. Hieronder vindt u een overzicht van boten die wij onder andere (maar niet uitsluitend) verzekeren. Staat uw type boot er niet tussen? Neem dan telefonisch contact met ons op.
bootverzekering & zeilboot verzekering

Zeilboot, zeiljacht en catamaran verzekering

Motorboot, motorjacht, sloep en speedboot verzekering

Motorboot, motorjacht, sloep en speedboot verzekering

Wedstrijdboot, platbodem en rondbodem verzekering

Klassieke rond- en platbodem verzekering

Offerte bootverzekering aanvragen

Vraag direct een offerte voor een bootverzekering aan en ontvang spoedig een offerte per mail.