5 mooiste vaarroutes boot stuur

De 5 mooiste vaarroutes van Nederland

22 mrt 2022
5 min leestijd

Nederland en water zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen vindt u hier kilometerslange kust, het hele landschap bestaat uit talloze meren, kanalen, plassen en rivieren. Bovendien vindt u in Nederland prachtige waterrijke natuurlijkgebieden. Allemaal perfecte vaarmogelijkheden! Niet voor niets kennen we in Nederland een heleboel mooie vaarroutes. Nu de dagen weer langer en zonniger worden is het heerlijk om er op uit te gaan met de boot. Bent u op nog op zoek naar een mooie vaarroute? Op Eerdmans.nl hebben we de 5 mooiste vaarroutes van Nederland voor u op een rijtje gezet.

Vaarroute 2: Door de Utrechtse grachten

In Utrecht kunt u een mooie vaarroute van noord naar zuid volgen. U vaart dan door de prachtige grachten en singels in de historische binnenstad. Het is misschien wat krapper dan op het open water, maar de gezelligheid van alle aangrenzende terrassen maakt dat zeker goed. Vanaf het water heeft u een unieke kijk op deze gezellige stad. U vaart door de groene singels en komt langs Middeleeuwse wasplaatsen, mooie gevels en de kenmerkende werven en werfkelders. Bovendien kunt u ook een blik werpen op de Domtoren, die iets verderop in het centrum verrijst.

In principe mogen alle soorten vaartuigen over de singel varen, zolang ze zich houden aan de maximumsnelheid van 4,5 kilometer per uur. Op deze route vaart u onder een heleboel lage bruggen door. Daarom mag uw boot niet hoger zijn dan de laagste brug op de route die u vaart. Controleer ook altijd het waterpeil voordat u de singel opvaart!

Vaarroute 3: Op de Loosdrechtse Plassen

In de lente en zomer is het gezellig druk op het water van de Loosdrechtse Plassen. Er varen vele sloepen, zeilboeten, roeiboten, kano’s en motorbootjes die genieten van de prachtige natuur. Dat betekent niet dat u Loosdrecht moet vermijden. De Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, en dat zijn er behoorlijk wat. Hoewel de Loosdrechtse Plassen bekend staan om de watersport vindt u er ook veel rust en stilte.

Op de Loosdrechtse Plassen zijn er een aantal mooie vaarroutes waarmee u de verschillende plassen rondom Loosdrecht kunt verkennen. U kunt uw route natuurlijk ook ergens anders starten en vanaf daar naar Loosdrecht varen. Start bijvoorbeeld in Zaandam en vaar via  de grachten van Amsterdam naar Loosdrecht. Een prachtige route!

Vaarroute 4: Over de Linge

De rivier de Linge wordt ook wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. Bovendien is het met een lengte van 100 km ook de langste rivier in Nederland. De Linge stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Als u over de Linge gaat varen kunt u vele prachtige routes volgen. Start bijvoorbeeld in Leerdam en vaar richting Gorinchem of ga door de boomgaarden van de Betuwe richting Geldermalsen met zijn gezellige centrum of Oranjestad Buren. Vaar langs de beroemde appeldijk of door Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op de route vindt u bovendien diverse punten waar u even kunt aanmeren om te genieten van een hapje of drankje.

Hou er wel rekening mee dat bepaalde delen van de rivier niet bevaarbaar zijn voor (grote) gemotoriseerde vaartuigen. Met een sloep of kano kunt u veel grotere delen van de rivier bevaren.

Vaarroute 5: Door natuurgebied Weerribben-Wieden

In de Kop van Overijssel, tegen Friesland aan, vindt u Nationaal Park Weerribben-Wieden. Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied in Noordwest-Europa. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit een labyrint van plassen, meren, en slootjes. U kunt door mystieke moerassen varen, over de grote meren of door de grachten van pittoreske waterdorpjes. Bekende dorpen op deze mooie route zijn bijvoorbeeld Giethoorn, Steenwijk en Vollenhove.  Bij de kolken vindt u bovendien zeldzame plant- en diersoorten. Voor ieder wat wils dus!

In het natuurgebied vindt u al vele prachtige vaarroutes, maar als u uw reis wilt uitbreiden kunt u bijvoorbeeld starten in het mooie Sneek. In de binnenstad van Sneek vaart u door de historische grachten en de bekende Sneekerpoort. Met uw boot kunt u de hele stad rondvaren, voor- of nadat u richting Weerribben-Wieden vaart.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op