vaarbewijs kosten boeg boot water

Wat kost een vaarbewijs?

25 jan 2022
5 min leestijd

Als u een vaarbewijs nodig heeft, brengt dit kosten met zich mee. Hoe hoog die kosten zijn is afhankelijk van welk vaarbewijs u haalt. Maar ook van de manier waarop u dit doet. U hebt de kosten dus voor een deel zelf in de hand. Diks.nl heeft daarom een overzicht gemaakt van alle kosten voor een vaarbewijs.

Wel of niet een cursus vaarbewijs?

U kunt een cursus volgen voor uw vaarbewijs of u kunt de studie op eigen houtje doen. Wat voor u het beste is, hangt af van uw voorkeur en van de manier waarop u leert. Kunt u goed zelf leerstof uit een leerboek opnemen, dan is zelfstudie voor u misschien een goede optie. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de leerstof vrij complex is. Kiest u voor zelfstudie, dan heeft u alleen de kosten van het lesboek. Dit boek kost € 20,-.

Een cursus biedt de leerstof vaak op meerdere manieren aan en u bent bovendien in de gelegenheid om dingen die u niet begrijpt te vragen. Als deze manier van leren u beter ligt, kiest u waarschijnlijk liever voor een cursus.

Wat leert u in een cursus vaarbewijs?

Een cursus voor het vaarbewijs leert u uiteraard de dingen die u moet weten voor uw vaarbewijs. Bijvoorbeeld hoe u moet omgaan met het roer, hoe de buitenboordmotor werkt en hoe u moet aanleggen. Ook leert u wat u moet doen bij gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als er iemand overboord slaat. De leerstof voor vaarbewijs 2 is nog wat uitgebreider en gaat ook in op navigatie en weerkunde.

De meeste cursussen behandelen ook de reglementen en wetten die op het water gelden.

Soorten cursussen voor het vaarbewijs

Er zijn verschillende soorten cursussen. Er zijn dagcursussen en online cursussen. Bij een dagcursus ga je een dag naar school gaat en is het de bedoeling dat je de rest als zelfstudie doet. Bij een online cursus krijgt u digitaal les.

Dagcursussen zijn meestal rond de € 150,00. De prijs van online cursussen ligt over het algemeen tussen de € 75,- en € 100,-.

Examenkosten voor het vaarbewijs

De examens voor beide vaarbewijzen zijn theoretische examens. U hoeft geen praktijkexamens af te leggen. Het examen KVB1 (Klein Vaarbewijs 1) kost € 44,45. Voor het examen KVB2 (Klein Vaarbewijs 2) betaalt u € 52,90. Besluit u beide examens tegelijkertijd af te leggen, dan profiteert u van een korting. De prijs ligt dan rond de € 75,00.

Een vaarbewijs aanvragen

Nadat u uw vaarbewijs examen(s) heeft gehaald, moet u een vaarbewijs aanvragen. Dat kost € 10,60 per vaarbewijs, zowel voor KVB1 als voor KVB2. Als u beide vaarbewijzen tegelijkertijd aanvraagt, betaalt u dit bedrag maar een keer. U bespaart dan dus € 10,60. Haalt u de examens na elkaar en vraagt u KVB2 dus later aan, dan betaalt u nogmaals het bedrag van € 10,60.

De totale kosten voor een vaarbewijs nog eens op een rijtje

Bij het halen van een vaarbewijs heeft u minimaal de volgende kosten:

  • € 20,00 voor het lesboek.
  • € 44,45 voor het examen KVB1
  • € 52,90 voor het examen KVB2
  • of € 75,00 voor beide examens tegelijkertijd
  • € 10,60 voor de aanvraag van KVB1 of de aanvraag van zowel KVB1 als KVB2
  • € 10,60 voor de aanvraag van KVB 2

Volgt u een cursus voor uw vaarbewijs, dan komen de cursuskosten nog bovenop bovenstaande kosten.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op