Is een bootverzekering verplicht?

U bent de trotse bezitter van een boot. En u wil uiteraard dat uw kleinood in perfecte staat blijft. Tegelijk beseft u dat er altijd iets kan gebeuren en u vraagt zich ongetwijfeld af hoe u zich tegen mogelijk financieel onheil kan indekken. Verder stelt u zich als verantwoordelijk bezitter van uw vaartuig de vraag of er een bootverzekering verplicht is en zo ja, welke. En of u misschien verder moet gaan dan de eventueel verplichte verzekering om toch zeker nooit in de problemen te komen. U wil immers lang van uw boot kunnen genieten. En geen financiële kater oplopen.

 

Wanneer is een standaard WA-verzekering voldoende?

Als u vaart met een kano, een zeilplank of een roeiboot volstaat zo’n standaard WA-verzekering om u te vrijwaren voor kosten als u anderen op een of andere manier zou schaden. Hetzelfde geldt als u vaart met een zeilboot waarvan het zeil een kleinere oppervlakte heeft dan zestien vierkante meter of als u een motorboot bestuurt waarvan de motor een vermogen heeft van minder dan 4 pk. In de meeste gevallen geldt deze verzekeringsvorm wereldwijd, waardoor u met de hierboven vermelde types van boten en een verzekering wettelijke aansprakelijkheid op zak met een gerust hart op vakantie kan vertrekken. Als u echter over een ander type boot beschikt of uw motor heeft een vermogen vanaf 4 pk, dan is het niet meer de verzekering wettelijke aansprakelijkheid die ervoor zorgt dat u financieel gedekt bent bij een botsing met averij. Ga in dat geval dus op zoek naar de verzekeringsvorm die in uw situatie de meest geschikte is. Een niet te versmaden tip is uiteraard altijd om de polis die u gaat ondertekenen grondig door te lezen, om welke soort verzekering het ook gaat.

U vaart buiten Nederland

Waar u in Nederland in sommige gevallen nog onder een verzekering uit kan als bezitter van een boot, is dat in sommige andere landen niet het geval. Stel dat u een liefhebber van de wateren in het Middellandse Zeegebied bent en u houdt van de kusten van landen als Spanje, Kroatië, Italië of Griekenland, dan zal u genoodzaakt zijn een verzekering te nemen. U bent verplicht u in te dekken tegen de schade die u mogelijk veroorzaakt. Bij uw verzekeraar of bij de tussenpersoon die optreedt voor die verzekeraar kan u een internationaal verzekeringsbewijs bekomen waarmee u kan bewijzen dat u voldoet aan de verplichte verzekering die deze landen van u eisen. Per land kunnen er nog verschillen zijn. Zo vraagt Italië bijvoorbeeld een specifiek certificaat dat enkel daar geldig is. Het spreekt vanzelf dat u zich best zo grondig mogelijk informeert voor u het buitenland opzoekt met uw boot.

Bereken online de premie voor uw bootverzekering