minimale leeftijd vaarbewijs

Minimale leeftijd vaarbewijs

09 aug 2022
4 min leestijd

Zowel volwassenen als kinderen kunnen leren varen. Uiteindelijk heeft u er het langst plezier van, als u er jong mee begint. U mag niet met alle boten het water op zonder een vaarbewijs. Meestal haalt u eerst Vaarbewijs 1 waarbij u op kanalen, kleine meren en rivieren mag varen. Als u graag ook op grotere wateren en kustwateren wilt varen kunt u ook nog Vaarbewijs 2 halen. Lees snel verder om erachter te komen op welke leeftijd uw kind kan beginnen met het halen van een vaarbewijs.

Uitslagbrief inwisselen

Anders dan het halen van een rijbewijs voor de auto, is er geen minimale leeftijd als u het examen Klein Vaarbewijs wilt afleggen. U kunt al jong meedoen aan het examen, echter krijgt u pas een vaarbewijs als u 18 jaar oud bent. Voor die tijd mag u dan ook niet het water op en zelf de boot besturen. Bent u nog geen 18 jaar en slaagt u voor het examen? Dan krijgt u een uitslagbrief die ingewisseld kan worden voor een echt vaarbewijs. Zonder vaarbewijs heeft u geen bevoegdheid om een boot te besturen op plekken waar een vaarbewijs verplicht is.

Minimumleeftijd 12 of 16 jaar

De minimumleeftijd van een motorboot is 12 jaar. Wel is het belangrijk dat de boot niet langer is dan 7 meter en dat het niet harder vaart dan 13 kilometer per uur. Vanaf 16 jaar mogen er meer boten bestuurd worden. Zo mag een motorboot, zeilboot of groot schip bestuurd worden met een lengte langer dan 7 meter. De boot mag niet harder varen dan 20 kilometer per uur.

Vroegtijdig uw vaarbewijs halen

Wellicht vraagt u zich af waarom kinderen hun vaarbewijs halen voor de 18e verjaardag, ondanks dat ze zelf nog niet mogen varen in alle soorten boten. Het kan voordelig zijn om dit al op jonge leeftijd te doen en er zitten dan ook verschillende voordelen aan vast. Op het moment dat uw kind 18 is hoeft hij of zij alleen nog maar een theorie-examen af te leggen. Het praktijkexamen is dan al afgelegd. Daarnaast hoeft u een vaarbewijs nooit te verlengen, aangezien het vaarbewijs uw hele leven geldig is. Al u jong bent is er meestal meer tijd om te studeren voor het praktijkexamen, omdat u dan nog niet veel andere verplichtingen heeft. Tot slot wordt jaarlijks het theorie-examen uitgebreid, met de kans dat de vragen moeilijker worden. Kortom, genoeg redenen om voor uw 18e verjaardag het vaarbewijs te halen!

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op