sturm boot

Stormschade vermijden door goede preventie

02 nov 2023
2 min leestijd

Stormpreventiemaatregelen voor boten zijn cruciaal om de veiligheid van het vaartuig te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen die u kunt nemen om uw boot voor te bereiden op stormachtige omstandigheden:.

Goed aanmeren:

Overweeg uw boot dubbel aan te meren, waarbij u extra lijnen aan beide zijden van de boot bevestigt. Dit verdeelt de belasting en vermindert de kans op schade door schommelingen.


Controleer lijnen en fenders:

Controleer de conditie van uw aanmeerlijnen en zorg ervoor dat ze voldoende sterk en goed bevestigd zijn aan kikkers of bolders. Zorg er ook voor dat voldoende fenders (stootkussens) op de juiste plaatsen zijn bevestigd om schuren tegen de kade of andere boten te voorkomen.


Verminder windvang:

Verwijder of verminder items aan boord die wind kunnen vangen, zoals zeilen, tentdoeken of andere losse uitrusting. Dit minimaliseert het risico van uw boot om te draaien of te verschuiven in de haven.

 

Sluit openingen af:

Controleer of alle luiken, ramen en andere openingen goed zijn afgesloten om te voorkomen dat regenwater of golven de boot binnendringen.

 

Extra landvasten:

Overweeg om extra landvasten te gebruiken als er harde wind wordt verwacht. Dit kan de stabiliteit van uw boot vergroten.

 

Check de weersomstandigheden:

Houd de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Als er een zware storm wordt verwacht, overweeg dan om extra maatregelen te nemen, zoals het aanschaffen van stormlijnen of extra fenders.

 

Bootonderhoud:

Regelmatig onderhoud van uw boot, inclusief het controleren van de staat van de romp, het dek en alle uitrusting, is essentieel om schade te voorkomen. Repareer eventuele gebreken of schade onmiddellijk.

 

Contact met havendienst:

Neem contact op met de havenautoriteiten voor informatie over eventuele specifieke maatregelen of adviezen voor stormpreventie in de haven waar uw boot ligt.

 

Het is belangrijk om proactief te zijn en voorbereid te zijn op stormachtige weersomstandigheden, zelfs als uw boot in de haven ligt. Deze maatregelen helpen om schade aan uw boot te minimaliseren en de veiligheid van uw vaartuig te waarborgen.

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op