Vaarbewijs boot zonsopgang

Welk vaarbewijs heeft u nodig

25 jan 2022
6 min leestijd

Als u een boot heeft, heeft u in veel gevallen een vaarbewijs nodig. Wanneer en of u deze nodig heeft, is afhankelijk van de boot.

Er zijn twee verschillende soorten vaarbewijs. Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Welk vaarbewijs u nodig heeft, is afhankelijk van waar u gaat varen.

In dit artikel vindt u een overzicht van een aantal verschillende vaartuigen en de vaarbewijzen die u daarvoor nodig heeft. De regels daarvoor zijn in Nederland en België gelijk. In andere Europese landen gelden mogelijk andere regels.

Wanneer heeft u Vaarbewijs 1 nodig?

Vaarbewijs 1, ook wel Klein Vaarbewijs I genoemd, is een recreatievaarbewijs.

Zoals hiervoor al genoemd werd, heeft u een vaarbewijs nodig als uw vaartuig harder gaat dan 20 km per uur. De meeste vaartuigen kunnen al snel harder dan 20 km per uur. De kans is dus groot dat u minimaal een vaarbewijs 1 nodig heeft als u het water op gaat.

Vaart u op rivieren, kanalen en de kleinere meren, dan is vaarbewijs 1 voldoende. Voor grotere meren en de zee is vaarbewijs 2 nodig. Een uitzondering hierop is de Gouwzee. Je mag op de Gouwzee varen met vaarbewijs 1. Vaarbewijs 1 is ook nodig om vaarbewijs 2 te kunnen halen.

Wanneer heeft u Vaarbewijs 2 nodig?

Vaarbewijs 2 wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Dit vaarbewijs is nodig als u op de grotere meren of op zee gaat varen. Hieronder vallen in Nederland het Markermeer, het IJsselmeer, het IJmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde en de Waddenzee.

Vaarbewijs 2 voor het Markermeer, het IJmeer en het IJsselmeer

Het Markermeer ligt tussen Flevoland en Noord-Holland. Het grenst in het zuiden aan het IJmeer en in het Noordoosten aan het IJsselmeer. We noemde in het vorige stukje de Gouwzee al. De Gouwzee ligt tussen Volendam, Marken en Monnickendam en is onderdeel van het Markermeer. Dit gebied vormt een uitzondering voor het vaarbewijs. De Gouwzee bestaat grotendeels uit ondiep water. Daarom is voor de Gouwzee vaarbewijs 1 voldoende.

Voor varen op het IJsselmeer moet u in bezit zijn van vaarbewijs 2. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en is op rustige dagen heerlijk vaargebied. Maar als er een flinke wind staat, kunnen er verraderlijke situaties ontstaan. Daarom is het bezit van een vaarbewijs 2 hier noodzakelijk.

Vaarbewijs voor de Oosterschelde en Westerschelde

Ook voor de Oosterschelde en de Westerschelde is een vaarbewijs 2 nodig. Net als voor de Eems en Dollard overigens.

Vaarbewijs 2 voor de Waddenzee

De Waddenzee is het gebied tussen de Waddeneilanden en de Noordzee. Ook voor dit gebied heeft u vaarbewijs 2 nodig.

Vaarbewijs voor de Noordzee

De situatie rondom het varen op de Noordzee is wat complexer. Voor de Noordzee zelf is helemaal geen vaarbewijs nodig. Een vaarbewijs 1 is echter wel nodig als u via de zeehavens de zee op wilt.

Vaarbewijs in het buitenland

Om in het buitenland te mogen varen, heeft u een Internationaal Certificaat voor Competentie nodig, afgekort ICC. Dit is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Bij alle nieuwe vaarbewijzen wordt automatisch een ICC afgegeven. Heeft u een vaarbewijs 1, dan krijg u een ICC voor inland waters. Bij een vaarbewijs 2 krijg u een ICC voor inland and coastal waters. Welk vaarbewijs u nodig heeft om te mogen varen, verschilt per land. Controleer daarom van te voren wat u nodig heeft als u in het buitenland wilt gaan varen.

Veilig varen

Natuurlijk is het in alle gevallen van belang dat u, ongeacht het vaarbewijs dat u nodig heeft, een goede basiskennis heeft van varen voordat u het water op gaat. Zorg ervoor dat u ook goed op de hoogte bent van de boot waarmee u gaat varen en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Natuurlijk moet u weten wat de reglementen zijn in het land waar u gaat varen. Toch kan er altijd iets mis gaan. Daarom mag een goede bootverzekering voor u het water op gaat mag eigenlijk niet ontbreken.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op