Vaarbewijs 1 en 2

Welk vaarbewijs heb ik nodig? De verschillen tussen vaarbewijs 1 en 2 uitgelegd.

09 aug 2022
3 min leestijd

Om een boot te mogen besturen, heeft u een vaarbewijs nodig. Er worden verschillende soorten vaarbewijzen onderscheiden. Zo zijn er bijvoorbeeld vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2, waarmee u elk in verschillende gebieden mag varen. Met het eerste bewijs op zak mag u varen op kleine meren, rivieren en kanalen. Het tweede bewijs geeft daarnaast ook toegang tot de grotere wateren en tot de kustwateren. Daarnaast is het op sommige wateren naast het hebben van het juiste vaarbewijs, ook verplicht om een bootverzekering te hebben. In het onderstaande artikel kunt u alles lezen over de verschillen tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Daarnaast zullen wij u ook wat informatie verschaffen over de af te leggen examens.

Het behalen van vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2

Om vaarbewijs 1 te behalen moet je het KV1 examen met goed gevolg afleggen. Pas wanneer je in het bezit bent van dit vaarbewijs, kan je ook vaarbewijs 2 behalen door middel van het KVB2 examen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om beide examen gelijktijdig af te leggen. Zo kan je beide vaarbewijzen in 1 dag behalen. Let wel op. Mocht u ervoor kiezen om beiden tegelijk te doen, maar uitsluitend het KVB2 examen behalen, dan kunt u het vaarbewijs nog niet aanvragen. Eerst zult u ook nog moeten slagen voor het KVB1 examen. Wanneer het andersom het geval is en u uitsluitend voor het KVB1 examen slaagt, kunt u het vaarbewijs 1 wel alvast aanvragen en zult u alleen het tweede examen over moeten doen.

Het tegelijk behalen van beide vaarbewijzen

Het grote voordeel van de KVB1 en KVB2 examens gelijktijdig afleggen, is dat je daarmee flink op de kosten kunt besparen. Zo zal je hiervoor ongeveer 75 euro kwijt, terwijl de examen los respectievelijk 44,45 euro en 52,90 euro kosten. Een kanttekening is echter wel dat het veel en vrij taaie en pittige leerstof is. Vraag uzelf, voordat u de keuze maakt voor één of beide examen, eerst dus goed af of u wel de tijd en de motivatie heeft om alles in één keer te leren. Zo niet, kunt u de examens misschien toch beter na elkaar afleggen.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op