wanneer vaarbewijs nodig boot water

Heb ik een vaarbewijs nodig?

25 jan 2022
5 min leestijd

Als u een boot heeft, vraagt u zich wellicht af of u daarvoor ook een vaarbewijs nodig heeft. Of u deze nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. We zetten de regels hier voor u op een rijtje.

Lengte van de boot en minimum leeftijd

Iedereen mag een boot besturen die kleiner dan 7 meter is. Hieronder vallen zeilboten, roeiboten, waterfietsen en kano’s. De leeftijd van de bestuurder is hierbij niet van belang.

Voor een open motorboot die kleiner is dan 7 meter en die maximaal 13 kilometer per uur kan, moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn.

Voor boten tussen de 7 en 15 meter moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn. Voor deze boten is geen vaarbewijs nodig als de boot niet harder dan 20 km per uur kan.

Voor boten langer dan 15 meter is wel een vaarbewijs nodig. De bestuurder van deze vaartuigen moet 18 jaar of ouder zijn.

Vanzelfsprekend is het bij grote boten die net geen 15 meter zijn wel van belang dat u over voldoende kennis en bekwaamheid beschikt om ermee te varen.

Snelheid van de boot

De snelheid van een boot is afhankelijk van diverse factoren. Onder andere de bouw van de boot, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud zijn van invloed.

Er is een vaarbewijs nodig voor boten waarvan de maximumsnelheid boven de 20 km per uur ligt. Hoeveel PK een boot heeft is niet van belang. Ook maakt het niet uit hoe hard u er daadwerkelijk mee vaart. Als uw boot vol gas harder dan 20 km per uur gaat, is een vaarbewijs nodig.

Boten waarvoor een klein vaarbewijs nodig is in Nederland

In Nederland is een klein vaarbewijs nodig voor de volgende boten:

  • Motorboten met een lengte van minder dan 15 meter die sneller gaan dan 20 km/uur, waterscooters, jetski’s en rubberboten.
  • Een schip tussen de 15 en 25 meter dat niet bedrijfsmatig gebruikt wordt.
  • Een schip voor bedrijfsmatig gebruik tussen de 15 en de 20 meter.
  • Een sleepboot of een duwboot die gebruikt wordt om een schip van maximaal 20 meter mee te slepen, langszij te voeren of te duwen.

Regels voor een snelle motorboot?

Onder een snelle motorboot vallen alle boten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Het gaat dus om de combinatie van motor en boot. Hieronder vallen ook alle jetski’s, waterscooters en rubberboten met een motor. Voor het besturen van een motorboot moet het vaartuig geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) en moet je 18 jaar of ouder zijn.

Risico’s en boetes bij het varen zonder vaarbewijs

Als u een vaarbewijs nodig heeft en daar niet over beschikt, neemt u een behoorlijk risico. Om te beginnen riskeert u een boet van € 550,-. Dit geldt ook als u zonder vaarbewijs vaart op een boot die kleiner is dan 15 meter met een snelheid onder de 20 km/uur, terwijl uw boot deze snelheid wel kan halen.

Heeft u een boot kleiner dan 15 meter en geen vaarbewijs? Controleer dan wat de maximum snelheid is. Ligt die boven de 20 kilometer per uur dan is het verstandig om de motor te begrenzen of uw vaarbewijs te halen. Houdt er rekening mee dat een rubberboot met een motor van 5 pk de 20 km/uur vaak al makkelijk kan halen.

Vaart u zonder een vaarbewijs terwijl dit wel nodig is, dan riskeert u meer dan alleen een boete. Krijgt u een ongeval, dan keert de verzekering niet uit.

Direct een bootverzekering afsluiten bij Eerdmans.nl

Wilt u een zeer voordelige bootverzekering afsluiten voor uw boot? Dat kan makkelijk en snel via onze website.

Kies voor een verzekering die bij uw persoonlijke situatie past. Let daarbij vooral op de dekking en het vaargebied waar u wilt varen.  U kunt kiezen voor een WA dekking of een uitgebreide WA+Casco plus dekking. Gaat u ook in het buitenland varen of blijft u alleen in Nederland varen? Uw wensen daarin zijn van invloed op de hoogte van de premie. U kunt uw premie online berekenen en vervolgens direct de door u gewenste verzekering afsluiten.

Een bootverzekering is vaak prettig, maar niet altijd verplicht. Wilt u weten wanneer u een bootverzekering moet afsluiten, dan vindt u alle informatie hier.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op