Orka's in water

Orka’s vallen zeilboten aan in de Straat van Gibraltar

24 okt 2023
3 min leestijd

We ontvangen steeds meer schademeldingen dat orka’s zeilboten aanvallen. Ze richten zich voornamelijk  op het roer van de boot. Er zijn hierdoor zelfs boten gezonken. Dit gebeurt vooral aan de Spaanse Atlantische kust/Straat van Gibraltar, maar er is ook een aanval gemeld in de Middellandse Zee.

Wat is de reden voor deze aanvallen?

José Luis García Varas, die aan het hoofd staat van het maritieme beschermingsprogramma van de milieuorganisatie WWF in Spanje, zegt dat ze nog heel weinig weten over de redenen voor deze interacties. Zo wordt het contact van de orka’s met een boot officieel wordt genoemd. Willen de walvissen spelen of heeft een walvis een slechte ervaring met een boot gehad en heeft hij deze ervaring doorgegeven aan zijn kleinkinderen, zoals het in een verklaring wordt genoemd? Voor de bemanning van de boot zijn dit angstige momenten die niemand wil meemaken.

Wat is de beste manier om hierop te reageren?

Als de orka’s omzeilen of afschrikken geen effect heeft, adviseren de CA(Cruising Association) en GTOA (GT ORCA Atlantica) om hun veiligheidsprotocol na te leven om de schade zo beperkt mogelijk te houden:

  • Koppel de stuurautomaat los en laat het stuurwiel/de helmstok vrij lopen.
  • Houd handen uit de buurt van het stuurwiel of de helmstok om verwondingen te voorkomen.
  • Stop de boot, schakel de motor uit en laat de zeilen zakken.
  • Neem contact op met de autoriteiten op VHF 16 of telefonisch via 112. Als je geen antwoord krijgt op kanaal 16, probeer dan Tarifa Traffic op kanaal 10 (of kanaal 67 indien bezet) of Tanger Verkeer op kanaal 69 (of 68 indien bezet)
  • Trek geen aandacht en blijf uit het zicht om de interesse voor de orka’s te minimaliseren.
  • Houd je goed vast bij een aanval.
  • Probeer foto- of videobewijs te maken, zonder jezelf voor de orka’s goed zichtbaar te maken.
  • Noteer de coördinaten en het tijdstip van de interactie, samen met andere relevante details, waaronder het gedrag van de orka’s.
  • Wacht nog een paar minuten nadat de orka’s weg zijn tot je verder vaart.

 

Hoe zit het met mijn bootverzekering?

Heeft u een WA+Casco-dekking met het juiste vaargebied voor uw boot? Dan zijn orka-schades aan uw boot en  de sleepkosten naar de dichtstbijzijnde jachthaven meeverzekerd.

Voldoet mijn vaargebied nog wel?

Als u met uw boot richting Frankrijk, Portugal, Spanje of de Middellandse Zee wilt varen, controleer dan vooraf het verzekeringsgebied in uw polis.

Bijvoorbeeld het vaargebied “Europa” biedt dekking op alle rivieren en binnenwateren, evenals tijdens de vaart op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van de tot Europa behorende landen. Dit is vaak niet voldoende voor zulke vaarplannen. Wij kijken graag naar de mogelijkheden voor een uitbreiding van uw vaargebied. Stuur ons een mail naar [email protected].

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op