Uw boot is een kostbaar bezit. Het afsluiten van een bootverzekering is daarom een heel logische stap. Natuurlijk vraagt u zich af: wat gaat me dat kosten? De échte vraag is: wat levert mijn bootverzekering op? Want áls er iets met uw boot aan de hand is, lopen de kosten vaak hoog op. Ons devies: kijk eerst naar de dekking en dan naar de premie.

Wat bepaalt de prijs van een bootverzekering?

Er zijn een aantal factoren die de prijs van uw bootverzekering bepalen.

  • het soort boot bv wedstrijdboot of plezierjacht
  • de lengte van de boot
  • de motor van de boot diesel of benzine
  • het vaargebied
  • de dagwaarde van de boot – dit is vaak ook de premiegrondslag

Vergelijk de polisvoorwaarden en niet de premie

De polisvoorwaarden van een bootverzekering zijn ontzettend belangrijk, wat ons betreft veel belangrijker dan de premie. Goedkope bootverzekeringen hebben vaak een zeer beperkte dekking, waardoor u bij schade of een ongeval voor hoge kosten komt te staan. Het verschil in uitkering kan oplopen tot duizenden euro’s.

De 3 belangrijkste polisvoorwaarden van een bootverzekering

Bent u bootverzekeringen aan het vergelijken? Let dan altijd op de onderstaande polisvoorwaarden. Dit bespaart u een hoop geld én een hoop zorgen.

1. Let op de eigengebrekdekking

De eigengebrekdekking verzekert u tegen onverwachte kosten door schade en gebreken aan uw boot. Stel: uw boot heeft een krakelerende verflaag en moet helemaal worden overgeschilderd. Dan levert u dit zonder eigengebrekdekking een behoorlijke kostenpost op. Ook de gevolgen van het gebrek, bijvoorbeeld roest door een slechte verflaag, zijn met een eigengebrekdekking verzekerd. Niet iedere verzekeraar biedt een eigengebrekdekking, let hier goed op bij het afsluiten van uw polis.

2. Kies voor een bootverzekering met vaste taxatie

U sluit uw bootverzekering af wanneer uw boot een relatief hoge waarde waarde heeft. In de loop der jaren neemt de waarde van de boot steeds verder af. Wanneer u een polis met vaste taxatie afsluit, krijgt u bij totaalverlies van de boot de oorspronkelijk getaxeerde waarde terug, zoals vastgesteld wanneer u de boot verzekerde. Een vaste taxatiewaarde is 36 maanden geldig. Daarna kan deze in overleg met uw verzekeraar worden voortgezet. Zeker bij een boot uit de hogere prijsklasse is de vaste taxatie daarom belangrijk om op te letten bij het afsluiten van een bootverzekering.

3. De hoogte van de WAdekking

U moet er niet aan denken, maar áls u een ongeval veroorzaakt op het water is een goede WAdekking heel belangrijk. U weet als geen ander dat boten naast veel plezier ook hoge kosten met zich meebrengen. Wanneer u een andere boot schade toebrengt, stelt de booteigenaar u aansprakelijk. U draait dan op voor de reparatiekosten. Deze kosten vallen niet onder uw particuliere WAdekking. Sluit daarom altijd minimaal een WAdekking af voor uw boot. Zo voorkomt u dat u persoonlijk voor hoge kosten komt te staan.

De bootverzekeringen van Eerdmans

De bootverzekeringen van Eerdmans beschikken over alle belangrijke voorwaarden om zonder zorgen te varen. U heeft bij ons een bootverzekering vanaf €75 euro per maand. Service staat bij ons voorop: uw bootverzekering is bij ons binnen 1 werkdag geregeld.