Vaarbewijs 1 en 2

Elektrisch varen

08 nov 2022
6 min leestijd

Elektrisch varen is een trend die steeds populairder wordt. Of het nu gaat om een e-bike of een elektrische auto, e-mobiliteit is goed voor het milieu en de duurzaamheid. Deze trend doet zich ook steeds meer voor in de maritieme sector.

Naast de milieu- en duurzaamheidsaspecten is een elektromotor, of het nu om een buiten- of binnenboordmotor gaat, erg stil. In een elektrische boot kunt u genieten van de pure natuur zonder de vervelende geur van diesel of benzine. Ook het vervelende gesjouw met jerrycans voor de buitenboordmotor is niet meer nodig. Wist u dat de onderhoudskosten van een elektrische motor ook veel lager zijn?

Het aantal gebieden waar uitsluitend met elektrische motoren mag worden gevaren, neemt toe. Met een elektroboot is dat geen probleem.

Voordelen van elektrisch varen:

  • geruisloos
  • geurloos
  • schoon
  • duurzaam
  • milieubewust
  • onderhoudsarm
  • lange levensduur
  • toekomstbestendig

Bereken hier de premie voor een verzekering van een elektroboot.

 

Welke accucapaciteit heeft u nodig voor uw boot?

Om de juiste accucapaciteit te berekenen zijn factoren als de gemiddelde vaartijd en de lengte en snelheid van uw boot van belang. Maar ook het model van uw boot en het gewicht zijn van invloed op de berekening.

De hier te berekende accucapaciteit is een indicator. Voor een op uw boot en vaarsituatie afgestemde oplossing adviseren wij contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.

1e stap: Hoe lang vaart u per dag?

Uw gemiddelde vaartijd met de boot is:

  • tot 25 km per dag = 3-4 motoruren
  • tot 40 km per dag = 5-6 motoruren
  • tot 50 km per dag = 7-8 motoruren

2e stap: Hoe lang is uw boot en wat is de rompsnelheid van uw boot?

Je vindt de kW (kiloWattuur) die je nodig hebt hier:

Lengte boot:

  •   5 meter bij     7    km/u =   0,8 kW
  •   6 meter bij     7,5 km/u =  1,2 kW
  •   8 meter bij     8,5 km/u =  2,4 kW
  • 10 meter bij    9,5 km/u  =  4,8 kW

 

Berekening van de accucapaciteit:

Aantal motoruren (1e stap) x benodigde capaciteit (2e stap) = benodigde netto accucapaciteit.

Voorbeeld: U wilt uw motorboot van 10 meter ombouwen naar elektrisch varen. U vaart maximaal 5 uur per dag.  Dit betekent dat u een netto accucapaciteit van 24 kW/h nodig heeft. (5 x 4,8 kW = 24 kW/u)

Tip: Op Stifting Elektrysk en Fossylfrij Farre Fryslân (sefff.frl) vindt u een rekentool (in het Nederlands).

 

Welke accu’s kunt u kiezen?

U kunt kiezen tussen loodaccu’s en lithiumaccu’s. De klassieke loodaccu is een van de oudste bekende accu’s. De levenscyclus is korter als bij een lithiumaccu maar een loodaccu is goedkoper. De lithiumaccu is lichter en gaat langer mee. Lees hier meer over de accu’s.

 

Hoe lang gaan accu’s mee?

Accu’s slijten door gebruik, maar ook door veroudering in de tijd. Dat maakt het misschien wat ingewikkeld. Van de meeste accu’s is bekend hoeveel cycli, dat is het aantal keren ontladen en opladen, hij mee kan gaan voordat hij te veel capaciteit heeft verloren. Bij de bovengenoemde loodaccu’s is dat aantal zo’n 600 – 800, bij lithium accu’s ligt dat al gauw boven de 1500 cycli. Alleen verouderd de accu ook door de tijd. Het resultaat van beide factoren is dat bij recreatief gebruik de tijd het belangrijkste is, en bij beroepsmatig, dus intensiever gebruik dat aantal cycli.

Voor de pleziervaart kunnen loodaccu’s zo’n 6 – 8 jaar meegaan en lithium zo’n 8 – 10 jaar. Voor professioneel gebruik hangt het uiteraard af van de mate van gebruik, maar zal dat vaak korter zijn.

Bron: destilleboot.nl

Zijn er overal laadmogelijkheden voor een elektro-boot?

Als u op elektrisch wilt overstappen, is het verstandig om te checken of uw haven of watersportvereniging ook oplaadmogelijkheden voor de accu’s heeft. U wilt natuurlijk over dag varen en nachts kunnen opladen. Wanneer u per boot reist, plan dan vooraf uw route. Alhoewel bijna elke jachthaven oplaadfaciliteiten biedt, kan de Watersport app van provincie Fryslân handig zijn. Deze toont bijvoorbeeld oplaadmogelijkheden in heel Friesland. Voor de elektrische buitenboordmotor is een reservebatterij handig, bij grotere boten kunt u mogelijk zonnepanelen installeren.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op