havenmeester Langweer

Interview met de havenmeester van de KWV Langweer

30 okt 2023
5 min leestijd

Het romantische beeld van een havenmeester die gemoedelijk op de binnenkomende schepen wacht bestaat allang niet meer. Een haven is een bedrijf dat een strakke organisatie vergt vooral in het voorjaar en in het najaar wanneer de boten in of uit het water moeten worden getakeld. Maar de liefde en passie voor de watersport blijft altijd.

Wij spraken met Marcel Ferdinands van de KWV in Langweer, Friesland. Een jachthaven met  4 schiphuizen met totaal 100 binnen- en 110 buitenligplaatsen. Daarnaast beschikken ze nog over 135 plekken voor winterstalling. Marcel is al 18 jaar havenmeester. Alle informatie over de jachthaven vindt u hier:  Home – KWV Langweer

 

Hoe ziet een dag op de haven uit?

Ligplaatshouders komen met de meest verschillende vragen. Soms kan ik direct helpen, bijvoorbeeld bij het vervangen van een zekering, en soms ga ik adviseren als het om de inbouw  van een boegschroef gaat of bij vragen over de passende antifouling. Wij hebben een goed netwerk van watersportbedrijven in de buurt die de meeste werkzaamheden voor de boot kunnen doorvoeren.

In de zomer is het gebeurd dat ik telefonisch een motor heb ontlucht. Een lid van onze jachthaven was met de boot onderweg, in Echtenerbrug stopte plotseling de motor. De man belde mij op en ik heb hem per telefoon uitgelegd wat hij moest doen om te motor te ontluchten. Dat lukte en hij kon weer verder varen!

Af en toe wordt mijn mening ook bij de koop van een boot gevraagd. Ik wil graag voor impulsaankopen waarschuwen. Onlangs had iemand een boot gekocht maar niet gezien dat het onderwaterschip osmose heeft. Dan beginnen direct al de kosten voordat men met de boot überhaupt kan varen. Daarom: ook al lijkt de boot nog zo mooi, vaak is het verstandiger om op een aankoopkeuring te vertrouwen.

Wat vindt u vervelend op het water?

Er zijn niet veel dingen die ik vervelend vind. De laatste tijd varen er wel meer en meer snelvarende boten en tenders op de binnenwateren zonder zich aan de snelheidsbeperkingen te houden. En dan varen ze ook nog dwars door de zeilwedstrijden. Dat kan gewoon niet.

Organiseren jullie ook wedstrijden?

De jachthaven Langweer, aangesloten bij het Watersportverbond, organiseert het hele jaar door diverse zeilevenementen zoals het NK Twaalfvoetsjollen of herfstwedstrijden Olympiajollen. De wedstrijdleiding beschikt over alle hiervoor benodigde certificaten en samen organiseren wij een sportief maar ook gezellige evenement.

Wat doen jullie voor de jeugd?

Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren zeilen. Om deze reden bieden wij zeillessen in een optimist aan. Zij kunnen dan het CWO diploma 1,2, of 3 bij ons halen. Het is fijn om te zien dat kinderen uit onze “kweekvijver” zelfs de 1e plek in de Sneekweek halen.

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op