vaarbewijs nodig sloep

Heb je een vaarbewijs nodig voor een sloep?

09 aug 2022
4 min leestijd

Als je een lekker dagje het water op wilt, dan is een sloep een geschikte boot om dit te doen. Ze zijn niet lastig te besteden en ze zijn ideaal om een hele groep mee te vervoeren. Als je op pad wilt gaan met een sloep is het niet altijd nodig om een vaarbewijs te hebben. Er zijn hier wel voorwaarden aan verbonden waar je rekening mee dient te houden.

Het soort vaarbewijs voor een sloep

Een sloep is niet langer dan 15 meter en daarnaast kan er een maximale snelheid worden behaald van 20 kilometer per uur. Dit is de reden dat het voor een sloep niet nodig is om er een vaarbewijs voor te hebben. Het is wel zo dat er niet zomaar kan worden gesteld dat je voor geen enkele sloep een vaarbewijs nodig hebt. Dit komt, omdat er de laatste jaren veel snelle sloepen worden gemaakt die de snelheden kunnen behalen van sportboten. Dit zijn tendersloepen of snelvarende sloepen. Als een boot sneller gaat dan 20 kilometer per uur, dan is er wel een vaarbewijs nodig.

Wanneer is een vaarbewijs precies nodig?

Het is niet nodig dat je voor elke boot een vaarbewijs moet hebben. Het is hoofdzakelijk afhankelijk van twee factoren of het nodig is of niet. Het eerste punt waar je rekening mee dient te houden is de lengte van de boot en het tweede punt is de maximale snelheid van de boot. Voor Nederland geldt dat je voor een boot die sneller gaat dan 20 kilometer per uur een vaarbewijs nodig hebt. Daarnaast wordt er dus ook altijd gekeken naar de lengte van de boot. Als de boot 15 meter of langer is, dan heb je er ook een vaarbewijs voor nodig. Houd er wel rekening mee dat de regels die in Nederland gelden kunnen variëren wanneer je in het buitenland vaart. Daar kan je weer te maken hebben met andere regels waardoor het wellicht kan zijn dat je daar wel een vaarbewijs nodig hebt voor je boot. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de regels die in België gelden, dan zul je al merken dat de regelgeving met betrekking tot een vaarbewijs anders zijn. Ditzelfde geldt voor Frankrijk. Daar maken ze zelfs onderscheid tussen het hebben van een eigen boot of het huren van een boot. In Spanje zijn ze wellicht nog wat strenger, want daar heb je zowel vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 nodig voor het varen met een boot. Houd hier goed rekening mee wanneer je bijvoorbeeld van plant bent om op een boottocht te gaan naar het buitenland.

Sloep verzekeren? Bereken uw premie!

vaarbewijs sloep

De boot verzekeren

Een boot is een kostbaar bezit. Daarom is het zeker aan te raden om te kijken naar de verzekeringen die je ervoor af kunt sluiten. Een sloep verzekeren doe je al makkelijk en snel bij verzekeraars die een botenverzekering aanbieden. Het is alleen wel aan te raden om de premies goed te vergelijken. Zo weet je altijd wat er precies verzekerd wordt en wat je maandelijks kwijt bent aan de verzekering. Een bootverzekering is nodig, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een aanvaring, maar kan het ook zijn dat je bij het ankeren per ongeluk tegen de kade aankomt. Door te kiezen voor een WA-bootverzekering, ben je al goed beschermd tegen dit soort ongelukjes. Maar als je echt wilt gaan voor een goede en volledige zorgverzekering, dan kun je het beste kiezen voor een WA+ volledige casco bootverzekering. Deze biedt net wat meer verzekering bij eventuele letselschade of bij schade aan de eigen boot.

Ga goed voorbereid het water op met je sloep en kijk naar de lengte van de boot en naar de snelheid of het nodig is om een vaarbewijs te halen. Als je niet in het bezit bent van de juiste papieren, dan kan dit aardig voor wat kosten zorgen. Wees dus goed voorbereid.

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op