Vaarbewijs boot zonsopgang

Wanneer is Vaarbewijs 1 noodzakelijk?

25 jan 2022
6 min leestijd

Weet u niet of u wel of geen vaarbewijs nodig heeft? Velen stellen zich deze vraag. Dit hangt af van de maximumsnelheid en tevens de lengte van uw boot. Wanneer de boot met meer snelheid van 20 kilometer per uur, of wanneer de boot een lengte heeft van meer dan 15 meter dan is een vaarbewijs voor u noodzakelijk. Dit verstaan we onder andere onder Klein Vaarbewijs. Bij een vaarbewijs staat er vaak een I of een II achter. Dit is een getal dat naar Nederlandse vaargebieden verwijst waar u kunt varen met het vaarbewijs. Wij leggen u graag uit wanneer vaarbewijs I voor u noodzakelijk is. Wat ook handig kan zijn is om een bootverzekering te overwegen. Zo bent u altijd goed verzekerd wanneer u gaat varen met uw boot.

Wat is er mogelijk met Vaarbewijs 1?

Heeft u momenteel geen duidelijkheid over wel vaarbewijs u precies nodig heeft? Met het Vaarbewijs 1 is het voor u toegestaan om te varen op kanalen, meren en rivieren. Dit vaarbewijs wordt als zeer geschikt ervaren wanneer u uit bent op varen op binnenlandse wateren. Het is ook toegestaan om te varen op de Gouwzee, dit is onderdeel van het Markermeer. Er zijn ook uitzonderingen, waaronder de Westerschelde en Oosterschelde, het Markermeer, de Dollard, de Eems, het IJmeer, en tevens het IJsselmeer. Dit zijn gebieden waar het Vaarbewijs 2 nodig is.

Kunt u meer met Vaarbewijs 2?

Welke verschillen zijn er betreft 1 en Vaarbewijs 2? Het grote verschil tussen de twee is de gebieden waar u mag waren. Met Vaarbewijs 1 kunt u varen op kleine meren, rivieren en kanelen. Met Vaarbewijs 2 is het ook mogelijk op kustwateren en de grotere wateren te varen. We hebben het in dit geval over grote meren zoals de Waddenzee, het Markermeer, het IJmeer, de Ooster- en Westerschelde, het IJsselmeer en de Noordzee is ook een optie.

Voordat het voor u mogelijk is om Vaarbewijs 2 te halen dient u eerst Vaarbewijs 1 te halen. Het is tevens een mogelijkheid om deze twee tegelijkertijd de behalen. Echter, het is niet mogelijk om Vaarbewijs 1 over te slaan en direct te gaan voor Vaarbewijs 2.

Beginnen met Vaarbewijs 1

Wilt u graag een stukje gaan varen, maar is het vaarbewijs nog niet gehaald? Dan kunt u starten met Vaarbewijs 1. Om dit vaarbewijs te krijgen zult u voor het KVB1 examen moeten slagen. Er zijn diverse manier om Vaarbewijs 1 te behalen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een dagcursus te volgen. Ook is er online een hoop materiaal beschikbaar. Het is dus aan u om te kiezen wat u het meest prettig vindt. Ook kunt u kiezen voor zelfstudie. Het staat u volledig vrij om uw vaarbewijs te halen zoals u dat graag wilt.

Het examen

Spannend! Hoe ziet dat examen er precies uit? Een theorie examen is alles wat nodig is, praktijkexamens hoeft u voor het halen van een vaarbewijs niet te doen. Dit examen kunt u aanvragen via de CBR website het is tevens mogelijk om het examen te doen op een locatie in de buurt. U moet niet vergeten een geldige vorm van legitimatie mee te nemen naar uw examen.

Voor het examen geldt geen minimumleeftijd. Wanneer u het examen haalt wanneer u nog geen 18 bent, dan kunt u het vaarbewijs later ophalen wanneer u de 18-jarige leeftijd bereikt.

Geslaagd? Hoe vraag ik mijn Vaarbewijs 1 aan?

Het aanvragen van Vaarbewijs 1 kan via het CBR wanneer u het examen gehaald heeft. Dit doet u als volgt:
1. U gaat richting de site van het CBR en logt in op MijnCBR
2. U kiest voor het tabblad ‘Alle taken’
3. U klikt op ‘Gezondheidsverklaring recreatievaart’
4. Er worden voor u stappen aangegeven op de site die u dient te volgen
5. U klikt op ‘Vaarbewijs aanvragen’
6. U klikt op ‘Eerste aanvraag vaarbewijs’
7. U klikt op ‘Start’
8. U kiest voor de pas die de meeste bevoegdheden heeft. Houdt er rekening mee dat u volgens het examen dat u gehaald heeft ook écht recht heeft op deze bevoegdheden.
9. U volg vervolgens alle verdere stappen als aangegeven

Vaarbewijs 1 halen, hoeveel kost dat precies?

De kosten voor een Vaarbewijs 1 hangen af van de weg die u kiest voor het halen van het examen. Een dagcursus kost meestal rond de €150, een videocursus is al 1/3 goedkoper. Deze kost vaak rond de €100. De kosten voor een theorieboek dient u ook rekening mee te houden. Deze zullen meestal rond de €20 zal zijn, het examen zelf kost €44.45 en de aanvraag van uw Vaarbewijs 1 kost €10.60.

Hoe zit dat met Vaarbewijs 1 in het buitenland?

Om in het buitenland te mogen varen moet u beschikken over een ICC. Dit staat voor ‘Internationaal Certificaat van Competentie’. Alle nieuw afgegeven vaarbewijzen hebben automatisch een ICC. U moet echter wel rekening houden met de regels van het land waar u aan het varen bent, deze kunnen namelijk wél verschillen. Ieder land kent andere wet- en regelgeving over wanneer u Vaarbewijs 1 of 2 nodig heeft, informeer u dus goed als u naar het buitenland gaat!

Is de 18-jarige leeftijd een vereiste?

Wanneer u het vaarbewijs haalt, of tenminste slaagt voor het examen zonder 18 te zijn, krijgt u een uitslagbrief. Deze kunt u op uw 18e verjaardag inwisselen voor een vaarbewijs.

Hoelang is het Vaarbewijs 1 precies geldig?

Vaarbewijs 1 is inmiddels onbeperkt geldig. Sinds 1 Juli 2014 is verlenging voor vaarbewijzen permanent afgeschaft.

Is het mogelijk beide tegelijkertijd te halen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Dit is in vele gevallen ook voordeliger, u hoeft namelijk maar één keer examen te doen, daarnaast kunt u vaak een korting krijgen wanneer u kiest voor een combinatie tussen twee cursussen.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Specialist in jachtverzekeringen

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

Neem contact op